ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Успешно участие в Националния конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“

Снимка на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Снимка на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

В дните 25 – 27 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, к.к. Св. Св. Константин и Елена на тема балканска гурме /етно/ кухня сили премериха готвачи от България и от Балканите. За втора поредна година се проведе националният конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, който е наследник на 10-те успешни издания преди 11 години на конкурса „Готвач на годината“, също организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тази година за първи път във Варна се проведе паралелно и балканско състезание за най-добър отбор готвачи на Балканския алианс на хотелските асоциации.

Трите дни преминаха с много емоции за всички участници, с много ентусиазъм от прохождащите в бранша ученици и техните преподаватели, с презентация на професионално оборудване, дегустация на храна и вина, тежка работа за журито, поради много високото ниво на участниците и всичко това водено умело от Ути Бъчваров. Освен паричните награди в размер на 5000 лв., осигурени от БХРА, печелившите получиха и много предметни награди от спонсорите, ваучери за уикенд нощувки в хотелски комплекси, членове на БХРА, така и стипендии в размер на 2000 евро от Висшето училище по мениджмънт – Варна.

В състезанията участваха 60 индивидуални участници и 10 отбора. 26-членното жури бе съставено от доказани професионалисти и световни имена в кулинарията.

Организатор – БХРА. Съорганизатори: Община Варна, Министерство на туризма и Съюзът на хотелиерите – Златни пясъци. Партньори: Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Гранд хотел Варна, „Св.св. Константин и Елена“ АД, хотел „Естрея“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Варна и др.

Съпътстващо след конкурса на БХРА се проведе и състезанието:НАЙ-ДОБЪР ГОТВАЧ НА БАХА” /Балкански алианс на хотелиерските асоциации/ на тема: БАЛКАНСКА ГУРМЕ / ЕТНО / КУХНЯ.

В Националния конкурс взеха участие трима възпитаници на нашата гимназия, водени от техтия учител в кулинарното изкуство госпожа Татяна Михайлова.

В надпреварата за титлата „Най – добър млад готвач на БХРА за 2019 година“ се включиха Иван Веселинов Илиев от 12 в клас и Радослав Валентинов Камарашки от 11 в клас,  професия „Готвач“. Иван заслужено зае 4-то място със своята авторска рецепта на втория кръг „Черната кутия“ – приготвяне на основно ястие от пилешко филе, моцарела, сушен домат и спанак. Радослав също се представи успешно, като приготви ястия, характерни за Плевенската регионална кухня , презентирани като гурме порции с аромат на сезонни зеленчуци, плодове, тученица и индрише.

Успешно участие в категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2019 година“ взе Николай Миленов Димитров, ученик също от 12 в клас на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване град Плевен, който приготви Веган бонбони с мус от козе сирене и аромат на горски плодове. Николай е сред отличените десет най-добри млади сладкари на БХРА за 2019 година и зае  9-то място със своя перфектно приготвен вкусен здравословен десерт.

Екипът на ПГРТО – Плевен им благодари за достойното представяне и им пожелава много успехи в следващите състезания.

Comments are closed.