ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Регионално състезание „Най-добър млад готвач“

   Единадесетокласникът от професия „Готвач“ Преслав Петров и дванадесетокласничката от специалност „Кетъринг“ Зорница Коцева взеха участие в  регионалния кръг на националното състезание “Най-добър млад готвач” и “Най-добър млад сервитьор”, чийто домакин бе Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Видин. Надпреварата беше официално открита на 23 март  2023 г.  в ресторант „Бонония“ в дунавския град.

     В състезанието, което се проведе на 24 март  в учебно-производствената база на гимназията, се включиха представители на 27 професионални гимназии и профилирани средни училища от Северна България, обучаващи ученици в областта на хотелиерството и ресторантьорството – над 45 ученици от 11 и 12 клас, разделени в две групи, включващи готвачи и сервитьори. Готвачите трябваше да приготвят ястия по зададен регламент – едно студено предястие и едно основно ястие, които след това участниците в конкурса за „Най-добър млад сервитьор“ да сервират по правилния начин пред гости в търговска зала на ресторант.  Преподавателите от катедрата по „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ – доц. д-р Кремена Никовска и гл. ас. д-р Станко Станков от Университета по хранителни технологии в Пловдив споделиха, че водещи показатели за оценката на сервитьорите при обслужване на гостите са били техните комуникационни умения, бързина и сръчност, финес и елегантност, умения за представяне на вината, декантиране на виното и съчетаване на локални вина с локална храна и  не на последно място уважение и отношение към гостите.

        Доц. д-р Кремена Никовска и гл. ас. д-р Станко Станков от катедрата по „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ на УХТ, заедно с представител на HRC академия в София оценяваха професионалните компетенции на сервитьорите в тазгодишното регионално състезание по професии за „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад готвач“ по покана на Министерство на образованието и науката и на  Регионалното управление по образование във Видин.

        Нашият състезател Преслав Каменов Петров впечатли журиращите с предястието Хайвер от пащърнак, морков, тиквички и краве сирене с песто от левурда, микрорастения от грах и копър, мини перли с агар – агар, еспума от ръжен хляб, пяна от краставица.  Младият кулинар представи основно ястие Свинско бон филе със сос Велуте и задушена манатарка в ансамбъл с роле от качамак с пръжки, тиква с орехови ядки, вариации от коприва – комбус и чипс, пикантна домашна лютеница от пиперково пюре, ароматен праз на пара и пърлени люти чушлета.  Учителят, подготвил Преслав, е Татяна Михайлова, с активното съдействие и на  бившия възпитаник на училището и главен готвач във Вила Кайлъка Йордан Калпазанов.

            Преслав се представи много добре и заслужи място сред деветте отбора, които се класират за националния кръг. Зорница Коцева, подготвена от учителя по сервиране Силвия Златанова, също се представи добре, но не успя да се нареди сред призьорите.

          Две са регионалните състезания по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време” през тази година –  във Видин и в Пловдив. 18 отбора с най-висок брой точки от регионалните кръгове ще участват в националното състезание, което ще се  проведе между 19 и 21 април в курорта Албена.

     Всички участници получиха сертификати за участие. От името на УХТ – Пловдив по време на официалното награждаване на класираните участници доц. Кремена Никовска връчи награди за училищните колективи за принос в обучението на кадри в сектор Туризъм.

 

 

Comments are closed.