ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Подиумна дискусия „Eдинство с Европа и развитие на демократична зрялост“

               На  28 септември в Плевен се се проведе заключителното международно събитие по Проект „Eвропа – Eдинство, човешко достойнство и солидарност – просто мечта?“, в който Сдружение „Учебна работилница Европа“ е партньор. Проектът се изпълнява по мярка „Мрежа от градове“ на Програма „Европа за гражданите“ и гости на събитието ще бъдат представители от 3 европейски страни – Германия, Румъния и Гърция. Работата по проекта започна през месец октомври 2020г. и приключва през септември 2022г. със заключителните събития в Плевен.

Проектът се изпълнява по мярка „Мрежа от градове“ на Програма „Европа за гражданите“ и гости на събитието ще бъдат представители от 3 европейски страни – Германия, Румъния и Гърция. Работата по проекта започна през месец октомври 2020г. и приключва през септември 2022г. със заключителните събития в Плевен.

Проектът има за цел да обедини различни поколения и граждани от различни класи и социални среди. С активното участие на гражданите от Атина, Плевен, Люнебург и Тимишоара, той разглежда настоящите предизвикателства пред Европа – популизъм, национализъм и расизъм, но и ценностите на демокрацията – многообразие, човешко достойнство и солидарност. В рамките на проекта бяха организирани конкурси за есета, стихотворения, фотоколажи, в които участваха млади хора от цялата страна. В работни семинари със съвременници и международни конференции активни граждани от различни поколения обмениха идеи за времето на хунтата, диктатурите и над 30 години европейско „ЕДИНСТВО“.

В края на проекта ще бъде изготвена и писмена позиция, адресирана към политици и заинтересовани страни, в която ще бъдат обобщени изводите от работните срещи и дискусии с гражданите. В изпълнение на дейностите по проекта всички партньори са подпомогнати от Общините  – Люнебург, Тимишоара, Кифисия и Плевен.

На 28 септември, от 10:00 до 12:30 часа в ХГ „Илия Бешков под патронажа на г-н Георг Спартански, кмет на Плевен се проведе публична дискусия на тема „Единство с Европа и развитие на демократична зрялост“. В нея взеха участие активни граждани, общественици, педагози и младежи – ученици от гимназиите и училищата, с които Сдружение  „Учебна работилница Европа“ си сътрудничи. Специален гост на събитието бе представител на Фондация „Стража“, който  представи платформата „Стража“ , Платформа за парламентарна прозрачност и гражданско участие и каузата на Фондацията.

Като представители на  иновативно училище на дискусията присъстваха ученици от 11. клас на ПГРТО – Плевен.

Проектът ЕДИНСТВО предлага заедно да се ПЕЕ на международни конференции. Затова заключителната дискусия по проекта бе открита от Вокална група „Арлекино“ към Читалище „Съгласие 1869“ с изпълнение на „Одата на радостта“, с включване в пеенето на всички присъстващи.

Comments are closed.