ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Ирен Петрова с първо място в конкурс за лично творчество

Снимка на Фондация Мадара-България.

      Единадесетокласничката от ПГРТО – Плевен Ирен Петрова спечели първо място в Националения конкурс за ученици „ЗА ПО-ДОБЪР КЛИМАТ В УЧИЛИЩЕ“ 2017.  Конкурсът бе организиран от Фондация Мадара-България с цел да насочи интереса на учениците върху две теми:

1. Подобряване на взаимоотношенията между връстниците за справяне с проблемите на враждебност и насилие в класа и в училището.
2. Очакванията на учениците към училището като институция, която възпитава умения за 21-ви век.

            Участниците бяха разделени в три възрастови категории: от 9 до 12 г.,  от 13 до 15 г. и от 16-18 г.  и можеха да избират между следните варианти за участие: идея, разказ, фотоконкурс.
Ирен Петрова бе отличена с първа награда за разказ сред 16-18-годишните творци.

          Официалната церемония по награждаването  се състоя в Националния Дворец на Културата в клуб „Перото“ по време на официалното представяне на книгата на издателство „Алфа-Омега“ „София-Токио: Светът през погледа на децата“. „Обстановката като цяло беше много приятна, домакините бяха много мили и гостоприемни. Когато казаха името ми на първо място, се почувствах много щастлива, осъзнах, че аз съм спечелила тази награда и бях много горда. Получих специални поздравления и пожелания за още подобни изяви от  д-р Стефания Димитрова – Председател на Фондация Мадара-България  и автор на една от книгите, които получих. Радостта е неописуема, мотивирана съм за още конкурси.“ – споделя Ирен.

           Изводът от тази история е, че зад всяка агресия, стои проблем, който има решение! Важно е да се говори за него, защото не винаги нещата са такива, каквито изглеждат, и : „ Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка“ / Анди Андрюс „ Проницателят“ /. Винаги има кой да ни помогне, нужно е само да поискаме и да кажем „Не” на насилието! – така звучи финалът на разказа, който създаде младата ни писателка.

Целия текст на  творба на Ирен можете да прочетете тук.

 

 

 

 

Comments are closed.