ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Изнесен урок-лекция в РИМ-Плевен в чест на 2 юни

       В чест на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата  и независимостта на България, ученици от 9 а клас посетиха изнесен урок-лекция в РИМ-Плевен, зала ,,Възраждане“.

Сред артефактите от възрожденската епоха екскурзовод и  ученици преповториха събитията, белязали национално-освободителното движение на България и плевенския край. Тази тема, винаги безкрайно интересна,  отвори дискусия от спонтанни въпроси и отговори. Музейните работници останаха доволни от проявения интерес на учениците. Най-интересни за гимназистите  бяха оръжията, представени в експозицията на РИМ-Плевен.

Темата беше поредната от заложените в работния план на проекта ,, Музеят- учебна среда“, по който ПГРТО работи през тази  учебна година.

       Благодарим на РИМ-Плевен за гостоприемството и отзивчивостта.

 2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и за първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест на делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес – в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

        Честит празник, България!

Comments are closed.