ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Ден на ученическото самоуправление

                    На 9 май – Денят на Европа –  ПГРТО – Плевен традиционно провежда Ден на ученическото самоуправление.

    В Деня на ученическото самоуправление ученици от цялата страна заемат местата на своите ръководители. Младежите се превръщат в учители, директори и заместник-директори. Всички ние сме били ученици, но не всеки е имал възможност да усети атмосферата на тази инициатива. Основната идея е да се даде възможност младежите сами да организират учебния процес в училище и да бъдат част от управлението, което дава шанс за опознаване на учебно-възпитателните и административни дейности. Не говорим просто за игра, която цели забавление. Говорим за опит, добит с възпитателна цел.

      ПГРТО е едно от многото училища, в което днес учебният процес протича различно от обикновеното. Из коридорите на сградата настроението е ведро, а учениците отговорно са се заели с длъжностите, които трябва да изпълняват. Те влизат в роли – на преподаватели, на управленци, на помощен персонал. В рамките на инициативата организират учебния процес, решават проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности.В някои класове желанието за преподаване на дъската е огромно, в други не толкова, защото е трудно да се нагърбиш със задачата да бъдеш достоен заместник на своя учител.

       Звънецът бие за влизане в час и по коридорите тръгват „колеги”, влизат в класните стаи, застават пред  бялата дъска и часът започва. Сигурно преподаването е интересно, защото всички слушат внимателно.

     В някои от часовете влизат на посещение „директорът“ Емил Александров и „заместник-директорите” Елица Христова и Йоан Иванов. Крехката възраст изобщо не пречи на авторитета им – даже напротив. Те отговорно са се заели с управлението на гимназията и не пестят похвали и забележки, когато е нужно.

     „Счетоводителят“ Иван Петков и „секретарят“ Преслав Петров съвестно изпълняват административната и доста скучна понякога работа с документи. Стремят се да бъдат усмихнати и приветливи с всички, които имат нужда от техните умения.

      Осмокласничката Елвира Альошева с  ентусиазъм изучава тънкостите в работата на педагогическия съветник. Не по-малко старателни се оказаха в своята роля „хигиенистите“ Павел Петков и Патрик Петров, които неуморно се трудиха, за да бъде училищната сграда чиста и приветлива за всички.

        Младите управленци имат свои идеи как училището да стане още по-привлекателно за учениците и в края на работния ден ги споделят с ръководството на гимназията. Надяваме се тези идеи да бъдат осъществени и да доведат до нови успехи на нашите възпитаници и да се отразят положително на имиджа на ПГРТО.

        Въпреки че е на над 58 години, в този ден Гимназията е толкова млада, красива и усмихната.  А денят е просто прекрасен – Ден на ученическото самоуправление!

       Заслужава си да повдигнем въпроса, защо е необходимо да присъства такъв ден в училищния календар? Монетата винаги има две страни, затова е нужно да осъзнаем сложността на учителската професия, преди да можем меродавно да направим заключение за нея. Всеки учител, подобно на всеки човек, е отделна вселена – отличава се с универсалност, защото подходът му към работата е уникален. Въпросът е, какво е да бъдеш в ролята на учител. По какъв начин можеш да слееш своята вселена с тази на 25 отделни индивиди, за да се получи учебен процес? Учениците днес са пример: за някои да се изправиш пред съучениците си води до притеснение.  Има далеч по-страшни неща от това да си пред учениците, но денят е именно с такъв замисъл – да „изиграеш“ роля, която от другата страна понякога е определяна като незначителна. Обучението на бъдещето на България е поверено в ръцете на учителите, а това е всичко друго, но не и незначително. Ролята на учителя е ясна от древни времена, а призванието му да бъде будител е онзи елемент, който трябва да достигне до съзнанието на учениците.

 

Comments are closed.