ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Среща с автора на книгата „Останете живи!“

Ежегодно България се присъединява към Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември с решение на Генералната асамблея на ООН от 2005 г.
По този случай  в ПГРТО – Плевен се проведе среща на учениците от 8а и 8б клас  с журналиста Георги Стоянов. Авторът на книгата „Останете живи“ разказа на възпитаниците на гимназията за това кое  е провокирало нейното написване, за процеса на събиране на историите в нея, за посланието й, за мисията й и за едноименната кампания, с която той посети десетки български градове и училища през последните години.
„Написах „Останете живи“ преди повече от 3 години, вярвайки, че наистина ще спомогне за някаква положителна промяна. И се радвам, че младежите, с които продължавам да се срещам, виждат смисъла в цялата идея и осъзнават, че посланията в книгата са насочени към тях, за да ги научат да бъдат отговорни участници в движението и да им помогнат да изградят инстинкт за самосъхранение, както и за съхранение на чуждия живот.
За съжаление всички наблюдаваме какво се случва. По пътищата ни е все така страшно и там продължават ежедневно да се „подвизават“ безотговорни и агресивни шофьори, които така и не искат да чуят гласа на разума…
„Черната статистика“ и „войната по пътя“ вече звучат като клишета, но превантивната работа с младите хора по тази тема не бива да спира“, споделя авторът на „Останете живи“.
  Книгата стана част от училищната библиотека на ПГРТО – Плевен още през 2019 година, когато Георги Стоянов посети за пръв път нашата гимназия. Така много ученици и днес могат да се докоснат до четиринадесетте истории за войната на пътя, в които участници в пътни инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали разказват от първо лице за грешките, болката, страданието от преживяното и отправят своите послания.
Учениците изгледаха кратък филм за катастрофите в град Плевен и получиха безценни съвети за самоконтрола при управлението на автомобила.
„Шофирането е отговорност, а не забавление. Няма значение колко бляскава е колата и каква е нейната цена. Важно е нашето поведение в нея и извън нея.
Не забравяйте, че когато сте на пътя, носите отговорност не само за вашия, а и за живота на другите. Не забравяйте, че животът е един и е по-ценен от всичко!“ – апелира Георги Стоянов.
„… Всички виждаме, че войната по пътищата продължава да бъде брутално тежък проблем, с който така и не успяваме да се справим. И все пак лично аз не спирам да се надявам, че именно младите хора и идните поколения ще помогнат да обърнем тенденциите на ужасяващата черна статистика. Затова и продължаваме срещите си с тях. Важно е още отсега учениците да осъзнават своите отговорности на пътя и съм радостен, когато виждам в очите им съпричастност към каузата.“ – сподели в края на  срещата журналистът.
В продължение на кампанията, съпътстваща книгата „Останете живи“, популярни българи отправят своя апел към всички участници в движението – млади и възрастни шофьори, пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти, ученици и пешеходци – за разум и толерaнтност на пътя! Тези послания авторът на книгата „Останете живи“ Георги Стоянов сподели и с младите хора от ПГРТО – Плевен.

Comments are closed.