ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Открит урок на тема “Личността на предприемача”

Предстои дванадесетото издание на Световната седмица на предприемачеството в България

С открит урок на тема  “Личността на предприемача” ПГРТО – Плевен отбеляза Световната седмица на предприемачеството.

Световната седмица на предприемачеството чества своята дванадесета годишнина, а Джуниър Ачийвмънт България е неин домакин от самото начало. От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят предприемаческата екосистема в своята страна. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни.

В ролята на бизнес консултант на учениците от гимназията по покана на учителите по икономика и предприемачество Милена Гуркова и Габриела Григорова гостува плевенският предприемач Антон Георгиев, собственик на фирма „Полюс ТМ“. Гимназистите бяха подготвили интересна презентация, разказваща за живота и успехите на госта, която много го впечатли. Антон Георгиев сподели, че неведнъж е бил канен на такива събития и очаква срещата да протече като един свободен разговор между приятели. Призова учениците да му зададат всички въпроси, които ги вълнуват. Разказа им за житейския си път и за пътя си на предприемач и бизнесмен – през училището, кръжока по пилотиране на самолети,  университетите и възможностите, които дават те за контакти, срещи и промяна на мирогледа.

„Най-важното е да мечтаете – това е формулата на успеха!“ – заяви гостът. „Не всеки може да бъде бизнесмен, но със сигурност всеки трябва да се развива в своята сфера и да намира удовлетворение в това, с което се занимава, да задоволява потребностите си и тези на своето семейство.“

А ето и въпросите, които му зададоха любознателните гимназисти, и отговорите, които господин Георгиев им даде.

Въпрос: Каква беше първата Ви идея за бизнес и какво Ви стимулира да я реализирате?

Отговор: Ремонт на хладилници и перални като частен бизнес. Днес за мен работят 63-ма души във фирма „Полюс ТМ“, 7 човека в авиационната фирма – повечето от тях със стаж над 20 години. Основният стимул са парите, с които можем да подобрим условията си на живот.

Въпрос: Кои качества са важни за един предприемач?

Отговор: Упоритост /неуспехите да не ни отказват/, честност, да умееш да мечтаеш и да чертаеш планове за реализирането на мечтите си.

Въпрос: Какво за Вас означава цитатът, който сте постнали на стената си във Facebook :

Веднъж учениците попитали учителя: „Дълго ли ще чакаме промяната към по-добро?“

 – Ако чакате, ще е дълго. – отговорил учителят.

Отговор: Ако чакаме, ще останем на същото ниво. Аз никога не чакам. Водя динамичен живот, в който всеки ден е планиран и изпълнен със задачи. Стремя се да участвам в подобряването на живота в държавата чрез обществени инициативи. Ще е дълго, ако чакаме.

Въпрос: Каква е Вашата рецепта за успешен бизнес?

Отговор: Първо да набележим целта, после да подберем средствата, с които да я постигнем.

Въпрос: Труден ли е пътят на предприемача?

Отговор: Не, приятен е. Удоволствие ми доставя това да знам, че имам работа, която ми предстои да свърша и да постигна някакъв успех. Така виждаш, че сам си „виновен“ за успехите или за неуспехите си.

Въпрос: Кое е по-важно – това да работиш нещо доходоносно или нещо, което ти е приятно?

Отговор: Авиацията ми е хоби – купих 2 самолета, после летище – превърна се в бизнес. Съчетах хобито с бизнеса, но това не е нещото, от което печеля. Практиката ме научи, че не това, което ти харесва, е онова, което ти носи сигурни доходи. Но всичко, което правиш, дори и това, което не ти харесва, трябва да го правиш със сърце и да намираш удоволствие в добре свършената работа.

Въпрос: Когато човек загуби мотивация, къде може да я потърси отново?

Отговор: Никога не трябва да си позволява да губи мотивация, до последно да има надежда и да вярва, че ще се измъкне от тежката ситуация. Да бъде оптимист и да мечтае. Да търси начини и така да трупа опит за справяне с трудностите. Така се гради и характер.

Въпрос: Бяхте ли отличник в училище?

Отговор: Не, бях голям калпазанин. Но в 11. клас осъзнах, че от ученето има практическа полза. Затова се хванах сериозно и станах студент. В онези времена се стремяхме да подражаваме на учениците, които бяха за пример.

Въпрос: На този етап от живота Ви конкуренцията стимулира ли Ви по някакъв начин?

Отговор: Стимулира ме, доставя ми удоволствие и ме държи нащрек мисълта, че съм по-добър от конкурентите си и че дори мога да им помагам да успяват като мен.

Въпрос: Какви са новите Ви бизнес идеи?

Отговор: След около месец ще направя първа копка на ново предприятие за производство на изделия за износ.

Учениците  помолиха Антон Георгиев да разкаже за своя „Музей на онова време“ /1944-1989 г./, в който могат да се  видят събрани символи на социализма, предмети от бита и ежедневието на българите. „Не го правя от носталгия по онова време. Просто искам и младите хора у нас да се докоснат до близкото минало. Да видят с какви предмети са си служили техните баби и дядовци, как са живели. Идеята е да се съхрани вещественият образ на миналите времена за поколенията. Когато идват млади хора, аз им давам примери с това какво съвместява един съвременен мобилен телефон  – показвам им  уредите от преди 40 години: телефон с шайба, фотоапарат, кинокамера, която  снима с филмова лента, грамофон, касетофон. Всичко това, което тежи над 100 килограма, сега в момента е в едни 200 грама. “  Гимназистите получиха покана да посетят музея и лично Антон Георгиев да ги разведе и да им разкаже за непознатите за тях предмети. Също така той ги покани на летището си в с. Бохот, за да направят първия си полет със самолет.

Директорът на гимназията Невена Арабаджиева благодари на госта за участието му в това училищно мероприятие с думите: „Вярвам, че учениците винаги ще помнят този урок по предприемачество. Много искрено споделихте и хубавото, и лошото, и успехите, но и трудностите, с които сте се сблъскали. Аз също съм на мнение, че трябва да има постоянство, упоритост и много учене. Ученето винаги е от полза.“ Тя  връчи на Антон Георгиев сертификат за участие и подарък от името на екипа на ПГРТО – Плевен.

Сертификати получиха и всички ученици, присъствали на открития урок по предприемачество.

„Благодаря на директора, учителите и учениците на ПГРТО-Плевен за поканата да съм бизнес консултант в открития урок на тема “Личността на предприемача”. Бях много впечатлен от сериозните и целенасочени въпроси, които ми зададоха учениците. Ще се радвам да се срещнем отново!“ – написа на стената във фейсбук профила си Антон Георгиев след посещението си в нашата гимназия. И ние му благодарим за полезните съвети и за споделения опит.

Comments are closed.