ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Кулинарно състезание „АРОМАТНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ПЛЕВЕНСКИЯ КРАЙ“

Ароматно пътешествие в Плевенския край се състоя на 22 март 2024 година в ресторант „Централ“ с активното участие на ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град  Плевен.
В първя пролетен ден беше проведено кулинарно събитие на тема „АРОМАТНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ПЛЕВЕНСКИЯ КРАЙ – представяне на кулинарни изделия и напитки от коприва и глухарче по рецепти от нашите предци“ във връзка с инициативата „Мисия ГОТВАЧ – качествената и креативна храна – еталон за здраве“.

Кулинарното събитие започна с Мастер клас на шеф готвач Емил Митов –  бивш възпитаник на  гимназията, който представи нов прочит при приготвянето на ястие по автентична рецепта от град Тръстеник  – ТАРАТОР със зелена ябълка, репички, краставица, кисело мляко и масло от прясна мента.
При демонстрацията Иво Венков, ученик от 8а клас, професия Готвач, асистираше на шеф Митов, впечатлен от неговите невероятни професионални умения при презентирането на деконструирания ТАРАТОР ПО ТРЪСТЕНИШКИ.  Впечатли и  скромността, с която  гостът представи своя професионален път като готвач, достигнал успешно  реализиране до сертификат „Готвач носител на звезда 🌟 МИШЛЕН“.

Събитието продължи с кулинарна викторина, организирана и проведена от Татяна Михайлова – учител по практическо обучение, чиято цел бе сред всички ученици от осми и девети клас да бъде направен  избор на трима участници , които да повторят приготвянето на ястието, презентирано от шеф Емил Митов.
Отлично се справи с изпълнението на задачата Лъчезар Иванов Кръстев, ученик от 9а клас, професия „Готвач“.

В третата част на кулинарното събитие участниците в групата за занимания по интереси „КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ“ представиха изложбена дегустационна маса с приготвени от тях кулинарни изделия и напитки от коприва и глухарче и споделиха защо са здравословни тези храни и с какви са техните ползи за физическото здраве на всички, които консумират  представените кулинарни изделия и напитки.

На изложбената маса бяха презентирани следните кулинарни изделия, приготвени от ученици от 9а клас, професия „Готвач“и професия „Ресторантьор“:
1. Салата от млада коприва с чеснова майонеза, орехи и поширано яйце,  представена от Валентин Начев;
2. Селска салата от коприва, сухи варени чушки и боб – представена от Лаура Илчева;
3. Крокмач с прясна коприва – представен от Галена Станиславова;
4. Апетит по плевенски с млада коприва – представен от Теодор Георгиев;
5. Зелени банички с коприва и извара на сач, представени от Теодора Панкова;
6. Пастет с млада коприва – представен от Янислава Георгиева;
7. Пикантна салата от коприва с яйца – представена от Георги Драганов;
8. Салата с коприва, гъби, краставици и домашна лютеница – представена от Николай Горанов;
9. Салата от глухарче, яйца и домашна сланина – представена от Иисус Димитров;
10. Салата от глухарче с картофи и пъдпъдъчи яйца – представена от Лъчезар Кръстев;
11. Салата от глухарче с репички и яйца – представена от Преслава Тодорова;
12. Салата от глухарче и ябълки – представена от Мартин Илиев.

На изложбената маса беше представен топъл селски хляб, приготвен с квас и поднесен с масло, червен пипер и шарена сол.
Всички участници се освежиха със студени безалкохолни напитки, приготвени с коприва, глухарче, пчелен мед, ягоди, малини и арония.
Специални гости на кулинарното събитие бяха ръководството на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване град Плевен, учители, родители и ученици от осми и девети клас.

Благодарим на екипа от ресторант „ЦЕНТРАЛ“ град Плевен, за предоставената възможност и подкрепата за осъществяването на АРОМАТНОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ПЛЕВЕНСКИЯ КРАЙ.

 

Comments are closed.