ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Интердисциплинарен урок по проект „КУЛИНАРНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА ИТАЛИЯ – ТРАДИЦИИ, КРЕАТИВНОСТ И ИНОВАЦИИ”

ПОКАНА  за участие в интердисциплинарен урок


                     На 12 октомври 2021 г.  от 15.30 часа  в Зала „Орион” се проведе  интердисциплинарен урок за споделяне на добри кулинарни практики, организиран по проект „КУЛИНАРНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА ИТАЛИЯ – ТРАДИЦИИ, КРЕАТИВНОСТ И ИНОВАЦИИ”, финансиран по Програма „Еразъм +” на Европейския съюз, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение”. Мобилността беше осъществена в две седмици /от 20 юни до 3 юли 2021 г./ от 16 ученици, изучаващи професиите Ресторантьор и Готвач, и двама придружаващи учители. Учениците бяха стажанти във фирми от ресторантьорския бизнес в градовете Римини и Ричоне, област Емилия-Романя, Северна Италия. Те споделиха със своите гости – ученици, учители и служители от гимназията –  своето Еразъм + преживяване – пълно с много емоции, познанства, посещения на  интересни и красиви места. Младите  хора демонстрираха част от знанията и уменията, които придобиха по време на мобилността.

           Кулинарното пътешествие из Италия започна с представянето на готвачите Любомир Ангелов, Недялко Богданов, Трифон Атанасов и Петьо Виолинов, които демонстрираха приготвянето на три традиционни ястия от област Емилия-Романя, оформящи тристепенно меню в традиционен италиански ресторант с иновативни елементи. Пръв  презентира единадесетокласникът Любомир. Той приготви Картофена салата с рукола и аншоа. Недялко и Трифон, също единадесетокласници,  ни потопиха в света на пастата и приготвиха Паста с орехов сос. Дванадесетокласникът Петьо направи живота ни по-сладък с десерта Сформато с Пармиджано и карамелизирани круши.

          Приготвянето на три класически италиански коктейла демонстрираха младите бармани Камелия Александрова от 10.клас, Ана-Мария Александрова и Христо Асенов от 12.клас. Камелия и Ана-Мария са от специалност „Кетъринг“, а Христо – от „Производство на кулинарни изделия и напитки“.  Камелия приготви коктейл Белини. Превод и коментар на английски език направи Летисия Михайлова от 12.клас, специалност „Кетъринг“. Христо представи любимия коктейл на италианците Аперол Шприц. Ана-Мария ни предложи рецепта за приготвянето на коктейл с Limoncello. А как звучи рецептата на английски език  чухме от Елизабет Драгова, 12.клас, професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“. Зрителите бяха впечатлени от  шоуто на младите бармани и бурно ги аплодираха.

              Рецептите за тези и много други ястия и напитки от кухнята на област Емилия-Романя могат да бъдат открити в нашия Кулинарен атлас, който  получиха като подарък всички присъстващи.

           Те бяха поздравени от директора на училището госпожа Невена Арабаджиева, която благодари на участниците в мобилността, на организаторите на  събитието и на партньорите ни от ПГЕХГ „Асен Златаров“ за успешната екипна работа. Пожела им нови проекти, нови реализации, здраве и щастие.

          Беше интересно, цветно и много вкусно!

Comments are closed.