ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Интердисциплинарен урок в Художествената галерия

           На 8 ноември 2022 г. в Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ от 13.00 ч. бе проведен интердисциплинарен урок по изобразително изкуство, испански език и кулинарни техники и технологии на тема „Шедьоврите на Пикасо, Дали и испанската кухня“. В урока взеха участие учениците от 8а клас, 9б клас, 11б клас и 12б клас, професия Готвач от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен под ръководството на своите учители госпожа Венета Боянова и госпожа Марияна Димитрова.

      Изнесеният урок започна с представянето на две теми по изобразително изкуство: Художественият музей и Творбата и музеят, от осмокласничката Янислава Георгиева. След това всички участници в събитието, водени от уредника в художествената галерия госпожа Полина Атанасова,  имаха възможност да разгледат изложбените зали и да се възхитят на шедьоври на изобразителното изкуство и скулптурата, намиращи се там. Вниманието им беше привлечено от творбите на испанските художници Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Франсиско Гоя.

      Водещата на събитието Десислава Иванова от 9б клас покани съучениците си  Димана Петкова, Иван Петков и Пламен Вълчев да представят презентация върху живота и творчеството на Пикасо и Дали на испански език. Деветокласниците впечатлиха със завидните си езикови умения и с познания за знаменитите художници.

     В атмосферата на топлата южна испанска кухня ни потопиха езинадесетокласниците Светлозар Тодоров и Преслав Петков, които бяха заснели видеа с приготвянето на най-известните традиционни испански ястия – Гаспачо и Паеля.  А дванадесетокласниците Силвия Стефеняшка и Кристиян Спиридонов ни поведоха на виртуална разходка в Испания, като ни демонстрираха колорита на местната кухня. Всички участници в събитието имаха възможност и да дегустират традиционните испански разядки тапас с кюфтенца и с крокети, приготвени от младите готвачи от 11б клас.  Трябва да отбележим, че четиримата гимназисти бяха част от групата, която проведе производствената си практика за учебната 2021/2022 г. в заведения от ресторантьорския бизнес в град Малага, Испания по проект „Надграждане на професионални компетенции и запознаване с европейските стандарти в ресторантьорството чрез заимстване на испанския опит“ по програма Еразъм+.

       Единадесетокласникът Блажо Костов поднесе музикален поздрав към всички присъстващи, а директорът на гимназията госпожа Невена Арабаджиева благодари на домакините от художествената галерия за гостоприемството и на участниците в урока за показаните знания, умения, интерес и талант.

 

 

Comments are closed.