ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Интерактивен урок по Кулинарни техники и технологии на тема „Пролетни празници“

       В Залата за кетъринг и презентации на учебна база „Орион“ на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен учениците от 8. и 10. клас, професия „Готвач“, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“  и техният преподавател госпожа Венета Боянова проведоха интерактивен урок по Кулинарни техники и технологии на тема „Пролетни празници“. В първия ден от Страстната седмица те посрещнаха скъпи гости – директорът на гимназията госпожа Невена Арабаджиева, заместник-директорите госпожа Цветана Маринова и госпожа Красимира Иванова, учители и ученици от ПГРТО и от ОУ „Климент Охридски“.

        Десетокласничките Елица и Ралица представиха информация за българските традиции, вярвания и обичаи, свързани с пролетните празници Лазаровден, Цветница и Великден. Особено внимание отделиха на великденската празнична трапеза и на обичаите, съпътсващи подготовката за празника.

         Десислава и Даниела от 10. клас демонстрираха  съвременни техники за украсяване на яйца: декупаж, боядисване на яйца с ориз и с дантела.

         Младите готвачи Преслав, Емил и Светлозар от 10. клас и техните помощници Пламен, Иван, Теодор, Димана, Тодор и Станислав от 8. клас приготвиха пред гостите на събитието малки кулинарни изкушения, които са интересно предложение за разнообразяване на трациционната празнична трапеза: Салата от пилешко филе, Хапки с канапе от тиквички, Зеленчуково „суши“ с шунка и авокадо и Домашни бонбони „Рафаело“.  След края на демонстрациите заинтригуваната публика имаше възможност да види отблизо  и  да опита вкуса на предложените от младите кулинари ястия.

          Весели празници!

 

 

 

 

 

Comments are closed.