ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Инициатива „С бистър ум зад волана“

На 20 март 2024 г. от 12.45 ч. в ПГРТО – Плевен се проведе съвместна инициатива на Районен съд – Плевен и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Плевен под наслов „С бистър ум зад волана“. Присъстваха ученици от 9б, 11б и 12б клас, обучаващи се в специалност „Съдебна администрация“, професия „Съдебен служител“, и техният учител госпожа Габриела Григорова.  Лектори бяха служители на Сектор „Пътна полиция“ и съдията от  Районен съд – Плевен Вера Найденова. На срещата присъства и ръководството на гимназията в лицето на директора госпожа Невена Арабаджиева и заместниците й госпожа Цветана Маринова и госпожа Марта Костадинова.

Всички присъстващи изгледаха късометражния образователен филм „Защо аз“, заснет по действителен случай  и представящ последствията при шофиране в нетрезво състояние. След прожекцията на филма аудиторията сподели своите впечатления и обсъди с лекторите проблемите за отговорността при шофиране към собствения живот и към живота на останалите участници в движението – шофьори и пешеходци.

Срещата завърши с демонстрация на ефекта на дезориентация, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението, вследствие употребата на алкохол, постигнати чрез поставянето на симулационни очила. Те симулират състояние на висока концентрация на алкохол в кръвта – от 0,8 до 1,5 промила, изкривяват възприемането на цветовете, размера, формата и местоположението на обектите.

Шофирай без алкохол! СТОП на шофирането с алкохол!

 

 

Comments are closed.