ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Изложба „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка“

В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ бе открита изложба „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка“. Изложбата представи директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.
На събитието присъстваха Нейно Превъзходителство посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, областният управител на Област Плевен Иван Петков, кметът на Община Плевен Георг Спартански, Румен Петков, Съюз „Военен инвалид – Плевен“, Дружество „Възход“, представители на Военното окръжие, Културните институти, ученици и граждани от Плевен и гости на града.
Изложбата е посветена на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка на 15 септември 1902 г. Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. Посетителите могат да видят две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци. Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено „Рождество Христово“, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II. Във витрини са представени икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Експонирана е и релефна карта на Шипка и околността, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.
Културната проява е част от мероприятията, организирани от РВИМ-Плевен, по повод отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България. Изложбата може да бъде разгледана до 20-ти април 2023 година.
Учениците от 11а клас и членове на клуб „Млад възрожденец“ с ръководител госпожа Биляна Иванова посетиха събитието и бяха впечатлени от изложените документи, предмети  и архивни снимки.
Може да бъде изображение с 8 души, изправени хора и на закрито

Comments are closed.