ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Изложба „Живата традиция“

На 18.12.2012 г. от 16.30 часа в изложбената зала на Регионален исторически музей – гр. Плевен бе открита изложба „Живата традиция”, чиято тема е мястото на хляба в коледно-новогодишния празничен цикъл от Плевенския край. В изложбата е представена традиционната трапеза, приготвяна празнично за Игнажден, Бъдни вечер, Нова година и съпътстващите ги обичаи: „полазване”, „коледуване” и „сурваки”.

Обредните хлябове бяха изработени от  възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – гр. Плевен, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ под вещото ръководство на госпожа Нонка Найденова. Те заслужиха възхищението и овациите на всички посетители на изложбата. Трапезите подредиха с празнични ястия учениците на госпожа Марияна Петрова. Възстановка на обичаите Игнажден и Бъдни вечер видяхме в изпълнение на момичетата и момчетата от класовете на госпожа Искра Иванова и госпожица Биляна Тодорова.

Автентичните сурвачки бяха изработени от учениците от Гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен, а децата от Целодневна детска градина „Щурче” – гр. Плевен  изпълниха коледни и новогодишни песни.


Comments are closed.