ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Ден на ученическото самоуправление 2024

Днес е 9 май – Денят на Европа, но и Ден на ученическото самоуправление. Ученици от цялата страна заемат местата на своите ръководители. Младежите се превръщат в учители, директори и заместник-директори. Всички ние сме били ученици, но не всеки е имал възможност да усети атмосферата на тази инициатива. Основната идея е да се даде възможност младежите сами да организират учебния процес в училище и да бъдат част от управлението, което дава шанс за опознаване на учебно-възпитателните и административни дейности. Не говорим просто за игра, която цели забавление. Говорим за опит, добит с възпитателна цел.

      ПГРТО – ПЛЕВЕН  е едно от многото училища, в което днес учебният процес протича различно от обикновено. Из коридорите на сградата настроението е ведро, а учениците отговорно са се заели с длъжностите, които трябва да изпълняват. Те влизат в роли – на преподаватели, на управленци, на помощен персонал. В рамките на инициативата организират учебния процес, решават проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности.В някои класове желанието за преподаване на дъската е огромно, в други не толкова, защото е трудно да се нагърбиш със задачата да бъдеш достоен заместник на своя учител.

       Звънецът бие за влизане в час и по коридорите тръгват „колеги”, влизат в класните стаи, застават пред  бялата дъска и часът започва.

     В някои от часовете влизат на посещение „директорът“ Рени Великова  и  „заместник-директорите” Красимир Красимиров  и Иван Петков. Крехката възраст изобщо не пречи на авторитета им – даже напротив. Те отговорно са се заели с управлението на гимназията и не пестят похвали и забележки, когато е нужно.

     „Счетоводителят“ Андреа Узунова и „секретарят“ Никол Иванова съвестно изпълняват административната и доста скучна понякога работа с документи. Стремят се да бъдат усмихнати и приветливи с всички, които имат нужда от техните умения.

      Осмокласничката Мария Ангелова с  ентусиазъм изучава тънкостите в работата на педагогическия съветник. Не по-малко старателни се оказаха в своята роля „хигиенистите“ Елвира Альошева, Станиела Кутева и Цветина Кръстева , които неуморно се трудиха, за да бъде училищната сграда чиста и приветлива за всички. За здравословното състояние на всички нуждаещи се грижи „медицинската сестра“ Емануела Маринова.

        Младите управленци имат свои идеи как училището да стане още по-привлекателно за учениците и в края на работния ден ги споделят с ръководството на гимназията. Надяваме се тези идеи да бъдат осъществени и да доведат до нови успехи на нашите възпитаници и да се отразят положително на имиджа на ПГРТО.

        Въпреки че е на 60 години, в този ден Гимназията е толкова млада, красива и усмихната.  А денят, въпреки че е дъждовен, е просто прекрасен – Ден на ученическото самоуправление!

Comments are closed.