ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Голям успех на ПГРТО – Плевен на Регионалното състезание по професии в Габрово

На Регионалния кръг от Националното състезание по професии в областта на ресторантьорството , хлебопроизводството и сладкарството, който се проведе в гр. Габрово на 15 и 16 март 2013 година, нашето училище постигна огромен успех: първо място в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“, пето място в състезанието за „Най-добър млад готвач“ и шесто място за „Най-добър млад сервитьор“. Така и тримата ни участници получиха правото да се състезават през април в Пловдив на Националния кръг, който ще се проведе в рамките на Четвърта панорама на професионалното образование.

А сега малко повече информация за състезателите ни. Деница е ученичка от 11 в клас, спец. „Производство но хляб, хлебни и сладкарски изделия“ и бе подготвена за участието си от г-жа Нонка Найденова. Тя впечатли журито и спечели заслужено купата на шампиона в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ с бързата си, прецизна и майсторска изработка на  здравословен селски хляб (замесен от четири вида брашно и подправен с маслини, сушени домати и босилек) и на десерт „Сладка магия“- пандишпанов сладкиш с шоколадов гамаш и крем от маскарпоне, украсен със захар изомалт.

Михаела е ученичка от 12 б клас, спец.“Кетъринг“ и за втори път се явява на такова състезание. Тя спечели пето място в категорията „Най-добър млад готвач“. Представи се с три ястия като едното от тях (основното) по регламент беше традиционно за българската кухня: студено предястие „Млечен тарт, покрит с пушена сьомга“, основно ястие от свинско бонфиле с гарнитура от сотирани гъби с чесън и мащерка и праз лук, полято със салатен сос. За десерт Михаела предложи на журито „Крем „Тофифи“ с банани в запечени кори“.

Стефани от 11 б  клас, спец.“Кетъринг“ спечели шесто място в надпреварата за“Най-добър млад сервитьор“ като майсторски подреди своята маса „Пролетно настроение“ и се справи много добре с обслужването на клиентите, включително разговаряйки с тях на английски език.

Силвия от 12 б клас, спец.“Кетъринг“ участва в най-атрактивното състезание – това за „Най-добър млад барман“. Въпреки доброто си представяне, тя не успя да се пребори с изключително силната конкуренция и да се класира за Националния кръг. Под критичните погледи на журито Силвия с изключително самообладание приготви  алкохолния коктейл „Лейди Ди“ (от водка, бананов ликьор, фреш от лайм и сок от ябълки с украса „Ветрило от ябълки с коктейлна череша“) и безалкохолния „Принцеса Сиси“ – сок от ананас, сироп „Пешън фрут“, сироп „Зелен банан“, „Лайм джус кордиал“ и газирана вода, украсен с листа от портокалова кора, лайм и коктейлна череша.

Благодарим на състезателките и техните ръководители за отличното представяне и им пожелаваме призово класиране на Националния кръг!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.