ПГРТО – Плевен

Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен

Бинарен урок „Ресторантьорство. Звездите „Мишлен“

             На 24 март 2022 година в многофункционалната зала на учебно-производствена база „Орион“ се проведе бинарен урок на тема „Ресторантьорство. Звездите „Мишлен“. Той бе подготвен и представен от ученици от 10., 11. и 12. клас на Професионалната гимназия по ресторантьорство търговия и обслужване – Плевен с ръководител инж. Емилия Първанова и от единадесетокласниците с профил „География и икономика“ от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“  с ръководител старши учител Силвия Стоянова. Гости на събитието бяха старши експертите от Регионалното управление на образованието – Плевен госпожа Калинка Кирилова и госпожа Снежана Георгиева, директорите на двете училища госпожа Невена Арабаджиева и господин Юри Тодоров, заместник – директори, учители и ученици.

                Бинарните уроци целият да представят как практическите умения и теоретичните знания вървят ръка за ръка и по този начин да активизират ученето. Стъпвайки на тази цел, госпожа Стоянова и госпожа Първанова създават един съвместен интересен продукт. За да бъде дейността успешна,  фиксират няколко опорни точки в логическата структура на темата. Учениците от ПГПЧЕ „Димитър Димов“ представиха информация за това що е ресторантьорство, какъв исторически път преминава тази стопанска дейност и каква е разликата между различните типове заведения за хранене. Гимназистите впечатлиха аудиторията с изследователската си работа с исторически извори и документи за произхода и значението на думата ресторант и как идеята си прокарва път през времето. Интерес  предизвика и изложението по въпросите коколко е престижно да имаш звезда „Мишлен“, откъде идва идеята за звездите „Мишлен“ и  колко всъщност са те?

         С процедурата за получаването на звездите Мишлен и с критериите, по които се оценява кулинарната продукция, ни запознаха учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. Те споделиха добри кулинарни практики от участието си по проект „Кулинарното предизвикателство на Италия – традиции, креативност и иновации“ по програма Еразъм+ през лятото на учебната 2020/2021 година. 16 ученици от ПГРТО, изучаващи професиите Ресторантьор и Готвач, проведоха двуседмичен стаж във фирми от ресторантьорския бизнес в градовете Римини и Ричоне, област Емилия-Романя, Северна Италия. Участниците в проекта запознаха присъстващите с ресторантите, в които са работили, а Летисия Михайлова от 12. клас сподели впечатленията си от работата в ресторант Abocar Due Cucine в Римини, който притежава една звезда „Мишлен“ за 2017, 2018, 2020 и 2022 година. „ Макар и само за две седмици, аз научих изключително много неща там. – отбеляза Летисия. – Най-важното е, че това е професията, с което искам да се занимавам цял живот. След като се прибрах в България, веднага започнах да търся висше училище, в което да продължа да се развивам. Разбрах, че в София има  академия за кулинарни изкуства и вече съм приета в нея. Ако трябва да ви посъветвам нещо, то е да се впускате в такива предизвикателства, да не се притеснявате и да давате най-доброто от себе си,  защото никога не знаете в какъв момент този опит може да ви потрябва.“

         Ще има ли звезда Мишлен в България? Трябва може би някой „отвън“ да ни покаже, че можем. Примерът с Джанфранко и Анна Киарини и техния ресторант Dieci в село Девино до Велико Търново е повече от показателен. Двамата отварят ресторант в селото с амбицията да спечелят звезда „Мишлен”. Това може би е кармата на българина: да дойде чужденецът и на място да докаже, че невъзможни неща няма, стига да има страст и желание. Госпожа Емилия Първанова сподели, че по повод съвременните тенденции в развитието на ресторантьорството Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и  обслужване осъществи контакт с ресторант  Dieci, който е обещание за  ползотворно сътрудничество и продължителни във времето съвместни дейности. Семейство  Киарини е споделят, че им предстои от юли до ноември 2022 година да организират кулинарни вечери, в които шефове готвачи от различни държави, носители на  по една звезда „Мишлен“ ,  в продължение на три поредни дни ще готвят  в техния ресторант, а кувертът за тези три вечери е 500 лв. Любопитен факт е, че резервациите за тези месеци са запълнени, което означава, че в България може да се прави успешен ресторантьорския бизнес.

       Специално за участниците в бинарния урок Джанфранко Киарини засне видеоклип, в който разказва за своя ресторант и показва как изглежда той, а също така изпрати и послание към тях, което гласи:

             Уважаеми ученици от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и Профилирана гимназия с преподаване на чужди  езици –  Плевен,

       Надявам се този малък принос към вашата академия и бъдещите дейности, които можем да споделим с вас, да помогнат да оформите сърцата и умовете си на бъдещи               готвачи и ресторантьори и да разберете, че тази професия е професия на страст, креативност, жертва, смирение и задълбочено приложение на знания!

            Най-сърдечни кулинарни поздрави,

           Главен готвач Джанфранко Киарини и мениджърският   екип  на  Dieci

             Участниците в мобилността по проекта  „Кулинарното предизвикателство на Италия – традиции, креативност и иновации“ демонстрираха пред своите връстници от ПГПЧЕ и пред гостите на събитието  част от знанията и уменията, които придобиха по време на мобилността в Италия. Кулинарното пътешествие из Италия започна с представянето на готвачите Любомир Ангелов, Недялко Богданов, Трифон Атанасов от 11. клас и Петьо Виолинов от 12.клас, които демонстрираха приготвянето на три традиционни ястия от област Емилия-Романя, оформящи тристепенно меню в традиционен италиански ресторант с иновативни елементи. Приготвянето на три класически италиански коктейла демонстрираха младите бармани Камелия Александрова от 10.класАна-Мария Александрова и Христо Асенов от 12.клас.

            На финала на събитието всички участници в днешния бинарния урок – ученици и учители –   получиха подаръци в знак на ползотворната и екипна работа!

              Те бяха поздравени от госпожа Калинка Кирилова за труда, който са положили при подготовката на урока, и за прекрасното му представяне пред впечатлената аудитория. Тя им пожела много успешни бъдещи съвместни проекти.

           Събитието завърши с дегустация на кулинарни изкушения, приготвени от младите готвачи на ПГРТО – Плевен и техните учители госпожа Силвия Златанова и госпожа Емилия Първанова.

Comments are closed.